Znano je, kdo prejme Sampy darilni paket

Jesen že trka na vrata in čas bo za menjavo garderobe! Poletna oblačila je potrebno pospraviti v omare ter jih nadomestiti z jesensko-zimskimi oblačili.

Znana je nagrajenka Pomladne Sampy nagradne igre

Na Facebook strani Sampy mehčalcev smo v aprilu objavili nagradno igro. Ob izjemno veliko sodelujočih pa se je zmaga nasmehnila srečnici, ki bo lahko oblačila prala z mehčalci Sampy. Mehčalci Sampy za mehko in dišeče perilo Pranje oblačil z mehčalci Sampy vam prinaša bolj mehko in dišeče perilo. Mehčalci Sampy imajo posebno formulo, zaradi katere […]

5 velikih napak, ki jih delate pri pranju perila

August 28, 2020

sampy

Naše babice brez dvoma poznajo veliko trikov in pravil glede pranja perila. Celoten proces pranja perila je pomagala pospešiti in olajšati elektrika, z njo pa tudi izum pralnega stroja. Toda v trenutku, ko so in smo pričeli s pranjem oblačil v pralnem stroju, so se pričele pojavljati tudi “napake”, ki lahko uničijo tekstil. In s takšnimi napakami pri pranju se soočamo še danes.

Predstavljamo vam najpogostejše napake in težave pri pranju oblačil, ki se jim lahko v celoti, oziroma vsaj delno izognete. Na ta način boste privarčevali na času, denarju in kar je še posebej pomembno, tudi na živcih.

Čiščenje bobna pralnega stroja

Pralni stroji so imeli včasih poseben filter, ki ga je bilo potrebno očistiti po vsakem pralnem ciklu. Pralni strojih novih generacij pa imajo čistilno funkcijo, ki jo je dobro vklopiti vsaj enkrat na mesec. Strokovnjaki ob tem svetujejo tudi uporabo čistilnega sredstva. Slednja bodo zagotavljala, da bo vaš pralni stroj še dolgo dobro deloval, oblačila pa bodo lepše in izraziteje dišala.

Foto: Sarah Brown, Unsplash

Pranje oblačil z notranje strani

Pred pranjem oblačil v pralnem stroju vedno poskrbite, da so žepi prazni. Zatem pa oblačila obrnite z notranjo stranjo navzven. S tem boste poskrbeli, da bo očiščena tudi notranja stran oblačil, ki se pravzaprav ves čas dotika vaše kože, hkrati pa poskrbite tudi zato, da se tekstilna vlakna manj poškodujejo ob drgnjenju z drugimi oblačili.

Prenapolnjen pralni stroj

Pralni stroji imajo v povprečju večje bobne za pranje perila, kot so jih imeli včasih. Kljub temu, da imate takšen pralni stroj, ki ima boben večji, to še ne pomeni, da ga morate do konca napolniti. Strokovnjaki za pranje oblačil svetujejo, da pustite oblačilom v pralnem stroju dovolj prostora, saj se bodo na ta način bolje očistila.

Nepravilno nastavljanje centrifuge

Ni vseeno, na kakšne obrate je nastavljena centrifuga v vašem pralnem stroju. Moč centrifuge namreč vpliva na tekstilna vlakna in posledično lahko na dolgi rok oblačila tudi uniči. Priporočena centrifuga za pranje bombažnih oblačil je 600 vrtljajev. Brisače lahko peremo s centrifugo 1400 vrtljajev, medtem ko smemo tekstil iz občutljivih vlaken prati le na 400 vrtljajev. Oblačila iz jeansa lahko perete na 900 vrtljajev. Preveliko število vrtljajev namreč lahko povzroči luknje v vaših oblačilih.

Foto: Alexandra Gorn, Unsplash

Nošenje novih oblačil pred prvim pranjem

Nova oblačila imajo običajno zelo močne barve, ki se lahko nekoliko sperejo. Zato vam svetujemo, da nova oblačila prvič operete v pralnem stroju z drugimi oblačili podobnih odtenkov. S tem boste preprečili neželeno razbarvanje oblačil00

Preberite tudi

RSS
Instagram